Stavba roku Plzeňského kraje

Environmentální centrum Krsy

Hodnocení odborné poroty:
Nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje je navržena za sebevědomé ovládání současných materiálů a prvků v měřítku drobné stavby. Objekt, jehož náplní je edukační činnost, sám o sobě dobře propaguje současné světové stavební trendy v oblasti šetrného stavění. Prostory ukrývají mnoho promyšlených detailů, které návštěvníka překvapují téměř na každém kroku. Dřevostavba je obálkou pro výuku a osvětu dětí. Je to ta správná jiskra pro oheň poznání o přírodě kolem nás!

Přihlašovatel:
AKTIVITY PRO, o.s.

Projektant:
projectstudio8 s. r. o.

Zhotovitel:
ZOLT CZ spol. s r.o.
KC ELEKTRO, s.r.o.

Investor:
AKTIVITY PRO, o.s.
(bylo financováno z programu příhraniční spolupráce CÍL 3 Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2007-2013, ze státního rozpočtu ČR a investorem stavby)

Anotace stavby:
Environmentální centrum se nachází v severní okrajové části obce Krsy. Urbanisticky navazuje na rozvolňující se strukturu obce formou solitéru. Objekt je řešen křížením dvou hlavních objemů. První slouží jako vstupní část s vyhlídkou a vertikální komunikací, druhý sloužící jako multifunkční prostory pro výstavy a školení. Objekt je orientován hlavní prosklenou fasádou na jih, kde je také umístěna vyhlídka, která pohledově komunikuje s návsí a kostelem sv. Vavřince a malebný horizont krajiny.
Stavba byla vyprojektována s důrazem na životní prostředí, obnovitelné materiály, obnovitelné zdroje energie a materiály recyklované. Objekt je řešen jako dřevostavba.

 

 

 

 

 
 

Nahoru