Stavba roku Plzeňského kraje

Techmania 8. - 28.9.

Plzeňská Techmania hostí putovní výstavu k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013.
Přímo součástí Techmanie je jedna z oceněných staveb: Cenu primátora získala rekonstrukce památkově chráněné haly bývalého ASAPu v areálu Škodovky. Vzniklo zde první supermoderní 3D planetárium v České republice patřící k science center Techmania.

Objekt z roku 1917, zastřešený unikátními dřevěnými lepenými Hetzerovými nosníky, byl uzavřen pro špatný stav v roce 1986. Nyní se vazníky musely rozebrat a znovu sestavit, protože použité přírodní lepidlo už vyprchalo. Touto metodou bylo postaveno jen pět budov, dodnes stojí dvě a z toho jedna je hodně poškozená. Proto je tak důležité, že se halu podařilo zrekonstruovat. Za chvilku to bude jedna z mála částí původní Škodovky, která se zachová,“ vysvětluje projektant rekonstrukce Ing. arch. Jan Soukup, jednatel společnosti ATELIER SOUKUP s.r.o.

Rekonstrukce haly trvala více než rok a půl a byla dokončena vloni v září. „Kromě renovace střešní nosné konstrukce z dřevěných obloukových nosníků byla stavba technicky náročná konstrukcí vzájemně prolnutých betonových kopulí, ve kterých je nyní provozováno virtuárium a planetárium,“ doplnil Zdeněk Štembera ze společnosti BERGER BOHEMIA a.s., která rekonstrukci prováděla.

Od otevření v loňském listopadu navštívilo 3D Planetárium přes 60 tisíc lidí, kteří odcházeli s nově nabytými poznatky zejména v astronomii, fyzice a geografii. „Budovu prohlášenou za kulturní památku jsme naplnili smysluplným obsahem, který je srovnatelný s nejlepšími planetárii na světě. Návštěvníci jsou nadšení i tím, že mají možnost seznámit se s globálními jevy, jako je pohyb litosférických desek, oceánů, atmosféry, letadel a podobně na planetární úrovni,“ pochvaluje si ředitel Techmanie Science Center Vlastimil Volák.


Fotogalerie

 
 

Nahoru