Stavba roku Plzeňského kraje

Putování výstavy ke Stavbě roku Plzeňského kraje 2013 skončí v Klatovech

Klatovy, 1. prosince 2014 – Poslední zastávku má před sebou putovní výstava k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013. Ode dneška do 12. ledna 2015 bude k vidění ve vstupní hale Klatovské nemocnice. Návštěvníci si zde prohlédnou všech 28 přihlášených staveb. U nominovaných objektů si budou moci přečíst i hodnocení poroty.

Klatovy měly mezi nominovanými stavbami jednoho zástupce. V kategorii sportovních a volnočasových staveb město reprezentovalo nové dopravní hřiště pro děti z mateřských škol. „Hřiště vzniklo jako reakce na stále se zvyšující dopravní zatížení. Dovednosti a návyky při pohybu v silničním provozu, nejen z pohledu řidičů, ale i cyklistů a pěších, se stávají zcela nezbytnými, a to už od útlého věku. Hřiště je zasazeno do pěkného prostředí, nachází se v části rozlehlé zahrady jedné z mateřských škol. Je to pro děti přirozené prostředí, které jim kromě prostoru pro hraní poskytne i zázemí pro nenásilnou, věku odpovídající formu dopravní výchovy,“ upřesňuje starosta Klatov Mgr. Rudolf Salvetr.

Na dopravním hřišti si předškoláci mohou vyzkoušet reálné situace, které je dennodenně potkávají v běžném provozu. „Hřiště je navrženo dle platných technických podmínek pro dopravní značení, to znamená, že všechny křižovatky jsou vybaveny jak vodorovným tak svislým dopravním značením, které se užívá na pozemních komunikacích. Na jedné křižovatce je také použito světelné signalizační zařízení. V prostoru hřiště najdeme šest stykových křižovatek, jednu průsečnou se světelnou signalizací, jednu okružní křižovatku a pět přechodů pro chodce, tři z nich jsou se světelnou signalizací,“ vyjmenoval projektant hřiště Ing. Tomáš Macán.

Soutěž stavba roku Plzeňského kraje se letos konala už po jedenácté. Hlavní prestižní titul si ze soutěžního klání odnesly tři stavby – revitalizované Masarykovo náměstí ve Stříbře, zrekonstruované Muzeum Šumavy v Sušici a Atletický stadion v Plzni na Skvrňanech.

 

Tiskový servis k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013:
Martina Kurfirstová
tel.: 774 999 974
[email protected]
www.stavbarokuPK.cz

 
 

Nahoru