Plzeňský kraj už zná nejlepší stavby roku 2013: sušické muzeum, plzeňský atletický stadion a náměstí ve Stříbře

Plzeň, 28. května 2014 - Zrekonstruované Muzeum Šumavy v Sušici, Atletický stadion v Plzni na Skvrňanech a revitalizované Masarykovo náměstí ve Stříbře. To jsou tři stavby, které nejvíce zaujaly odbornou porotu a vysloužily si tak titul Stavba roku Plzeňského kraje 2013. Výsledky 11. ročníku prestižní soutěže byly slavnostně vyhlášeny na galavečeru 28. května v Měšťanské besedě v Plzni.

Porota vybírala ze 17 nominovaných staveb v pěti kategoriích. Kromě udělení hlavního titulu ocenila také víceúčelový datový převaděč Na Vrchách u Břas, který zároveň slouží jako rozhledna. Čestné uznání poroty pak získala i novostavba bytového domu Nová Valcha v Plzni.

Letos podruhé o jedné z cen rozhodli i lidé hlasující na webových stránkách soutěže. Cena veřejnosti putuje do Sušice za obnovu parku Ostrov Santos, díky níž vzniklo příjemné místo pro trávení volného času dětí i dospělých. „Chtěli jsme umožnit lidem, aby si sami vybrali stavbu, která je jim nejsympatičtější,“ podotkl Ing. arch. Miloslav Michalec, předseda odborné poroty.

Na doporučení odborné poroty jsou každoročně udělovány i další, takzvané nestatutární, ceny. Hejtman Plzeňského kraje se rozhodl ocenit památkovou obnovu komplexu pivovaru v Plasích, kde vzniká Centrum stavitelského dědictví. Cena primátora města Plzně míří do nového planetária ve Science Center Techmania. Ocenění Okresní hospodářské komory Plzeňsko obdržela novostavba objektu Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje a cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví, což je letošní novinka, potěšila projektanty a stavitele mostu v Červeném Poříčí.

„Do soutěže se celkem přihlásilo dvacet osm kvalitních, zajímavých a originálních staveb a porota opravdu měla z čeho vybírat. Doufám, že je to dobrá zpráva pro oblast stavebnictví, která v poslední době nezažívá zrovna lehké časy. Věřím, že stejně kvalitní úroveň se podaří udržet i do příštího ročníku Stavby roku a že přihlášených bude třeba ještě více,“ uvedl Miloslav Zeman, předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko, která je odborným garantem soutěže. Všechny přihlášené stavby si budou moci lidé prohlédnout na putovní panelové výstavě ve veřejně přístupných prostorách měst a obcí v Plzeňském kraji.

Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2013 se konala pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse (ČSSD) a primátora města Plzně Martina Baxy (ODS). Vyhlašovateli soutěže jsou Plzeňský kraj a město Plzeň, odborným garantem je Okresní hospodářská komora Plzeňsko. Spoluvyhlašovateli akce jsou Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Obec architektů a Česká komora architektů.

Paralelně se Stavbou roku probíhá samostatná soutěž o Cenu ČKAIT. Členové komory se letos rozhodli ocenit Obchvat silnice III/117 24 Rokycany – Hrádek.

Oceněné stavby:

A) Statutární ceny
Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2013:
Muzeum Šumavy Sušice – přístavba, nástavba a stavební úpravy (kategorie Rekonstrukce)
Atletický stadion města Plzně (kategorie Sportovní a volnočasové stavby)
Revitalizace Masarykova náměstí v městské památkové zóně Stříbro (kategorie Veřejná prostranství)
V kategoriích Novostavby a Dopravní a inženýrské stavby nebyl hlavní titul udělen.

Čestné uznání poroty: Bytový dům Nová Valcha, Plzeň (kategorie Novostavby)
Cena poroty: Víceúčelový datový převaděč Na Vrchách Břasy (kategorie Sportovní a volnočasové stavby)

Cena veřejnosti: Obnova parku Ostrov Santos v Sušici (kategorie Veřejná prostranství)

B) Nestatutární ceny