O titul Stavba roku bude bojovat nejvíce novostaveb

Plzeň, 2. dubna 2014 – Dvacet osm staveb bude bojovat o titul Stavba roku Plzeňského kraje za rok 2013. Organizátoři této veřejné soutěže už ukončili příjem přihlášek a nyní jednotlivé účastníky soutěže posoudí odborná porota. Mezi stavbami přihlášenými do pěti kategorií je například rodinná vila v Plzni-Hradišti, Centrum stavitelského dědictví v Plasích nebo revitalizace Masarykova náměstí ve Stříbře. Slavnostní vyhlášení výsledků se koná 28. května 2014 v Měšťanské besedě v Plzni.

„Celkem se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 28 staveb. Nejvíce obsazená je kategorie ,Novostavby budov´ s celkem osmi účastníky. V kategorii ,Rekonstrukce budov´ je přihlášeno šest staveb, kategorie ,Dopravní a inženýrské stavby´ a ,Sportovní a volnočasové stavby´ mají shodně po pěti účastnících a kategorii ,Veřejná prostranství´ se utkají čtyři stavby,“ vypočítal Ing. Miloslav Zeman z Okresní hospodářské komory Plzeňsko, která je odborným garantem veřejné soutěže.

Letošní 11. ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje se již tradičně koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse (ČSSD) a primátora města Plzně Martina Baxy (ODS). Kromě hlavních kategorií budou uděleny i nestatutární ceny, mezi něž patří Cena primátora města Plzně, Cena hejtmana Plzeňského kraje, dále ceny Okresní hospodářské komory Plzeňsko, Svazu podnikatelů ve stavebnictví a ČKAIT.

Letos podruhé bude udělena také Cena veřejnosti. Hlasování o nejsympatičtější z nominovaných staveb bude spuštěno od okamžiku, kdy odborná porota zveřejní nominace na ceny, tedy od 28. dubna 2014. Hlasovat bude možné na stránkách soutěže www.stavbarokuPK.cz až do 23. května 2014. Partnerem Ceny veřejnosti je i v letošním roce Česká spořitelna a.s.

Tiskový servis k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013:
Bc. Martina Kurfirstová

Vyhlašovateli soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2013 jsou Plzeňský kraj a město Plzeň, odborným garantem je Okresní hospodářská komora Plzeňsko. Spoluvyhlašovateli akce jsou Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Obec architektů a Česká komora architektů. Porota je složena z odborníků v oblasti stavebnictví, kteří všechny přihlášené stavby navštíví a zhodnotí.

Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2013 je již tradičně vyhlašována v pěti kategoriích:
- Novostavby budov
- Rekonstrukce budov
- Dopravní a inženýrské stavby
- Sportovní a volnočasové stavby
- Veřejná prostranství (parky, náměstí, návsi)
Kromě vítězných titulů v hlavních kategoriích budou uděleny nestatutární ceny:
Cena hejtmana Plzeňského kraje
Cena primátora města Plzně
Cena Okresní hospodářské komory Plzeňsko
Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví – LETOS POPRVÉ - za realizaci dlouhodobě nejvýznamnějšího stavebně podnikatelského záměru v dané lokalitě.
Cena ČKAIT (má vlastní podmínky i porotu)

Přihlášené stavby naleznete zde