Návštěvníci Techmanie si mohou prohlédnout stavby přihlášené do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje

Plzeň, 11. září 2014 – Plzeňská Techmania hostí od pondělí 8. září putovní výstavu k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout prezentaci všech 28 přihlášených staveb až do 28. září. Fotografie nominovaných a oceněných objektů navíc doplňuje hodnocení odborné poroty.

Přímo součástí Techmanie je jedna z oceněných staveb: Cenu primátora získala rekonstrukce památkově chráněné haly bývalého ASAPu v areálu Škodovky. Vzniklo zde první supermoderní 3D planetárium v České republice patřící k science center Techmania.

Objekt z roku 1917, zastřešený unikátními dřevěnými lepenými Hetzerovými nosníky, byl uzavřen pro špatný stav v roce 1986. Nyní se vazníky musely rozebrat a znovu sestavit, protože použité přírodní lepidlo už vyprchalo. Touto metodou bylo postaveno jen pět budov, dodnes stojí dvě a z toho jedna je hodně poškozená. Proto je tak důležité, že se halu podařilo zrekonstruovat. Za chvilku to bude jedna z mála částí původní Škodovky, která se zachová,“ vysvětluje projektant rekonstrukce Ing. arch. Jan Soukup, jednatel společnosti ATELIER SOUKUP s.r.o.

Rekonstrukce haly trvala více než rok a půl a byla dokončena vloni v září. „Kromě renovace střešní nosné konstrukce z dřevěných obloukových nosníků byla stavba technicky náročná konstrukcí vzájemně prolnutých betonových kopulí, ve kterých je nyní provozováno virtuárium a planetárium,“ doplnil Zdeněk Štembera ze společnosti BERGER BOHEMIA a.s., která rekonstrukci prováděla.

Od otevření v loňském listopadu navštívilo 3D Planetárium přes 60 tisíc lidí, kteří odcházeli s nově nabytými poznatky zejména v astronomii, fyzice a geografii. „Budovu prohlášenou za kulturní památku jsme naplnili smysluplným obsahem, který je srovnatelný s nejlepšími planetárii na světě. Návštěvníci jsou nadšení i tím, že mají možnost seznámit se s globálními jevy, jako je pohyb litosférických desek, oceánů, atmosféry, letadel a podobně na planetární úrovni,“ pochvaluje si ředitel Techmanie Science Center Vlastimil Volák.

Soutěž stavba roku Plzeňského kraje se letos konala už po jedenácté. Hlavní prestižní titul si ze soutěžního klání odnesly tři stavby – revitalizované Masarykovo náměstí ve Stříbře, zrekonstruované Muzeum Šumavy v Sušici a Atletický stadion v Plzni na Skvrňanech. Mezi další ocenění patří právě i cena primátora města Plzně mířící do Techmanie. Putovní výstava představující všechny přihlášené objekty už byla k vidění v Plasích a ve Stříbře. V následujících měsících se přestěhuje ještě do Sušice, Klatov a vrátí se zpět do západočeské metropole.

Tiskový servis k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2013:
Martina Kurfirstová